• Home
  • Historie
  • Organisatie
  • Cursusaanbod
    • Beleggen
    • Taalcursus
    • AOV ondernemersdiploma
    • Marketing>
      • NIMA A
      • NIMA A / SMA Sales
      • NIMA B
      • Call Center Management
    • Internationaal goederen

Praktijkdiploma ondernemingsplan (voorheen AOV)

Hierin worden drie onderwerpen behandeld:

Marketing
Als ondernemer heb je een doel voor ogen. Maar hoe bereik je dat? Door je te verdiepen in de verschillende aspecten van de marketingmix: welke producten of diensten bied je aan, welke klanten bedien je en welke positie in de markt neem je in? In de hoofdstukken over marketing leer je hoe je de markt kunt onderzoeken, welke marketinginstrumenten je tot je beschikking hebt en welke wetgeving hierbij een rol speelt.
Financiering
Het behalen van goede financiële resultaten is de uiteindelijke doelstelling van elke ondernemer: alleen in dat geval kan de onderneming voortbestaan. Hoeveel vermogen heb je nodig om je bedrijf te kunnen starten, wat neem je op in de begroting, hoe bepaal je de financiële resultaten? In dit deel van de opleiding komt onder andere het schrijven van een financieel plan - belangrijk voor het aantrekken van vermogen - aan bod.

Opstellen ondernemingsplan
De marketing- en financieringskennis en inzichten die je hebt verworven ga je nu toepassen. Aan de hand van een voorbeeld en met de begeleiding van je docent stel je je eigen ondernemingsplan op. Voor de bank is een duidelijk en goed onderbouwd ondernemingsplan het belangrijkste criterium voor het verstrekken van een lening. Daarnaast is het plan een goede leidraad voor je eigen bedrijfsvoering. Een goed ondernemingsplan is het fundament voor een succesvolle onderneming.

Praktijkdiploma personeel en organisatie MKB
Organiseren is iets wat iedere ondernemer moet kunnen. Een eigen bedrijf betekent in veel gevallen leidinggeven aan personeel. Werven, vastleggen van verantwoordelijkheden, organiseren van het werk en alles wat daarbij komt kijken. Ook de wetgeving rondom een onderneming is een belangrijk aspect. Waar vraag je bijvoorbeeld een vergunning aan? Dit onderdeel geeft een breed beeld op de interne en externe organisatie van een eigen bedrijf.


Praktijkdiploma bedrijfsadministratie MKB
Dit onderdeel leert je de boekhouding begrijpen, onder andere door het opstellen van balansen en resultatenrekeningen en het verwerken van mutaties. Je leert hoe je liquide middelen beheert en hoe je een goede balans vindt tussen vorderingen en schulden. Na het bestuderen van het onderdeel "bedrijfsadministratie" ben je in staat de boekhouding te voeren van je eigen onderneming.

Het examen
De examens voor Praktijkdiploma ondernemer MKB worden tweemaal per jaar afgenomen door de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. Het examengeld bedraagt 53,- voor Praktijkdiploma ondernemingsplan, 53,- voor Praktijkdiploma personeel en organisatie MKB en 53,- voor Praktijkdiploma bedrijfsadministratie MKB.

Aanmelding voor het examen
We brengen je tijdig op de hoogte van de wijze waarop je je voor het examen moet aanmelden. In het algemeen dient je aanmelding voor 15 oktober (januari-examen) en voor 15 maart (juni-examen) door de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens te zijn ontvangen.

Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig.
Copyright Lesmaat Bedrijfsopleidingen en trainingen